Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Cate ceva despre programele antivirus

Un software de tip antivirus este un program care incearca sa identifice, sa neutralizeze si sa elimine amenintarile malware (malicious software). Terminologia “antivirus” s-a pastrat de la primele variante ale programelor destinate sa lupte numai contra virusilor.

In prezent software-ul antivirus modern este realizat pentru a lupta contra unei multitudini de amenintari, incluzand viermii (worms), atacuri de tip phising, rootkits, troieni, etc..

antivirus

antivirus

Programele antivirus utilizeaza in mod tipic doua tehnici:

  • examinarea (scanarea) fisierelor in scopul de a detecta amenintarile sau virusii, stocati in dictionare
  • identificarea comportamentului suspicios in cadrul unui program, comportament ce poate indica infectia. Aceasta tehnica e numita analiza heuristica.

Majoritatea programelor antivirus utilizeaza ambele tehnici, punand accent pe dictionarul de virusi care trebuie actualizat zilnic pentru a putea identifica toate tipurile de amenintari.

Dupa aparitia telefoanelor mobile “inteligente” sau smartphone si a tabletelor, amenitarile privind securitatea datelor stocate s-a extins si pe aceste dispozitive. Cele mai recente programe antivirus ofera protectie si pe aceste dispozitive mobile.

Daca pana nu demult, sistemele de operare Mac si toate distributiile de Linux, erau considerate intangibile, mai nou, si acestea sunt amenintate.

Iata trei reguli simple care va protejeaza de atacurile de pe internet:

  • folositi un program antivirus cu licenta si faceti update-uri zilnice
  • nu deschideti un document necunoscut, salvati-l pe calculator – “Save As”;
  • nu intrati pe site-uri suspecte si nu instalati programe care vi se ofera la intrarea pe site ori la parasirea lui;
  • mai multe reguli gasiti in articolul scris cu multi ani in urma “Masuri Eficiente De Securitate In Adobe Reader“, dar care are principii valabile si azi

Leave a Reply