Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Contabilizarea Corecta a Subventilor pentru Dobanda Primita

Exemplu practic de inregistrare in contabilitate a subventiei primite de la stat pentru exporturile realizate si incasate in termenul contractual.

Se primeste bonificatie de dobanda pentru exportul realizat si incasat in termenul legal, societatea utilizand credite pentru sustinerea productiei.
Pentru primirea bonificatiei-subventiei se intocmeste un dosar trimestrial/semestrial sau anual si se depune la o sucursala EXIMBANK.

Incasarea subventiei se face prin contul bancar iar inregistrarea se face pe contul de venituri din subventii de exploatare pentru dobanda datorata:
5121 = 7418
Conturi la banci in lei = Venituri din subventii de exploatare pentru dobanda datorata

Recunoasterea in contabilitate a bonificatiei primite drept venit din subventii de exploatare pentru dobanda datorata (ct. 7418) respecta cerinta impusa de IAS 20 Contabilitatea subventilor guvernamentale si prezentarea informatiilor legate de asistenta guvernamentala. Cerintele pentru primirea bonificatiei sunt:

  • societatea a respectat conditia impusa de guvern de a repatria valuta in termenul contractual (dar nu mai tarziu de termenul legal).
  • bonificatia se primeste doar pentru exportul incasat in termenul legal si doar daca societatea a utilizat credite pentru realizarea productiei.

Respectand aceste cerinte si aplicand IAS “ca la carte“, inregistrarea bonificatiei pe conturile de venituri din dobanzi sau chiar pe contul de cheltuiala cu dobanda (stornarea cheltuielii) este incorecta din punctul nostru de vedere.

Nota 1 – Aplicarea IAS
Pentru bonificatia de dobanda incasata in anul urmator (lunile martie-aprilie) celui pentru care se primeste (ultimul trimestru/semestru) societatea recunoaste subventia, ca venit, conform paragrafului nr. 20 din IAS 20, respectiv, in perioada in care devine creanta. Vezi si paragraful nr. 22 in cazul in care bonificatia devine creanta in primul trimestru al anului urmator.

Leave a Reply