Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Tutorial cum sa obtii fundal perfect negru in fotografia cu telefonul mobil

In acest tutorial o sa va arat cum am reusit sa obtin un fundal perfect negru direct din camera foto al telefonului fara sa ma folosesc de niciun program de editare foto. Este un exemplu bun de fotografie de produs realizata cu cele mai mici costuri de realizare.

Fotografia cu telefonul mobil devine din ce in ce mai bine realizata, ba chiar au aparut filme de promovare care s-au filmat integral cu telefonul mobil si cu diferite accesorii video care au imbunatatit calitatea imaginilor. Chiar si aplicatiile pentru telefon sau tableta permit realizarea de filme pe care sa nu le mai poti deosebi de cele realizate cu echipamente scumpe.

Daca imi urmariti blogul sigur ati aflat ca nu sunt fotograf profesionist si nici nu am un studiou foto dar incerc sa imbunatatesc calitatea filmarilor si a fotografiilor pe care le realizez doar cu telefonul meu Galaxy S6, folosindu-ma de diferite trepiede si lumini pe care le-am achizitionat in ultima perioada. Daca cititi acest articol o sa aflati parerea mea mult mai detailiata despre fotografia cu telefonul si o sa aflati ce predictie am facut referitor la viitorul fotografiei si al studiourilor foto.

Incep cu acest articol o serie de tutoriale prin care vreau sa reproduc cu telefonul mobil fotografii facute cu un aparat foto performant si sa recreez scene filmate pe care un profesionist le realizeaza in studiou sau pe teren cu echipament scump. Pentru anumite fotografi ma voi folosii doar de ce gasesc prin casa si de telefon iar pentru altele o sa apelez la diferite accesorii foto.

Acest tutorial va poate stimula creativitatea si imaginatia ca sa folositi telefonul intr-un mod mult mai creativ si profesionist. De exemplu, puteti face fotografii mai bune pentru site-ul sau blogul pe care il aveti ori chiar puteti realiza fotografii de produs castigand bani din asta. Exista produse, ca cel pe care eu l-am fotografiat pentru acest tutorial, care nu necesita deloc lumini sau mese speciale asa cum exista in sudiourile foto.

fundal foto negru

fundal foto negru

Dupa cum vedeti in fotografia de mai sus, am fotografiat cu telefonul Samsung Galaxy S6 un bradut cu led pe un fundal negru. Singurul lucru pe care l-am facut cu programul de editare foto a fost sa le lipesc si sa redimensionez fotografia ca sa se potriveasca pe blog. In rest nu am facut nicio modificare. Imaginile la rezolutia maxima le vedeti pe contul meu de pe flickr.com. Printre ele am postat si cateva care sunt modificate cu Adobe Photoshop Express 9.0 direct pe telefon. Cele modificate nu se afla in trecute in lista de mai jos dar o sa le vedeti accesand tot contul.
www.flickr.com/photos/dan_n_moldovan/23578480056/in/datetaken-public/
www.flickr.com/photos/dan_n_moldovan/23495976882/in/datetaken-public/
www.flickr.com/photos/dan_n_moldovan/22977492463/in/datetaken-public/
www.flickr.com/photos/dan_n_moldovan/23604541585/in/datetaken-public/
www.flickr.com/photos/dan_n_moldovan/23308863720/in/datetaken-public/

Cum am realizat imaginile cu braduletul:
Pentru prima fotografie m-am folosit de un bradulet luminos de craciun pe care l-am pus pe coltul subwoofer-ului iar in spate la 15-18 cm am plasat monitorul inchis. Fotografia am realizat-o ziua si am blocat putin lumina venita prin geam si toate sursele de lumina electrica au fost oprite. Toate setarile camerei au fost lasate pe manual, doar compensarea expunerii am redus-o la -0,9. Daca am lasat-o la zero nu am obtinut fundalul perfect negru. Oricum, aceste setari sunt orientative iar voi in functie de obiectul fotografiat, de materialul din care este realizat fundalul si de setarile pe care le ofera camera telefonului puteti obtine alte rezultate. Este doar o chestiune de incercari. Am vazut asta si la fotografii profesionisti.
Tot la -0,9 am redus compensarea expunerii cand am fotografiat decoratinunile de craciun din brad. Vezi ultima imagine pe care am adaugat-o dupa ce am postat acest articol.

setarea compensarea expunerii

setarea compensarea expunerii

Aranjarea studioului pe birou

Aranjarea studioului pe birou

Cum am realizat imaginile cu cactusul:
Am mai incercat sa realizez o imagine cu un cactus luminat de deasupra. Lumina folosita a fost o lampa LED Manfrotto Lumie MUSE. Initial am vrut sa-i pun lampii un filtru rosu din dotare dar nu mai ieseau in evidenta tepii de pe cactus. Asa ca am renuntat si am fotografiat cactusul cu lumina directa de la lampa si cu fundal negru obtinut de la monitor.
Setarile camerei au fost: fotografie in modul pro, stilul culori vii, balansul de alb ales a fost lumina incandescenta si compensarea imaginii a fost de -1. Rezultatul il vedeti mai jos. Nu am facut modificari la imagine decat pentru decuparea marginilor si redimensionarea pentru incadrarea in dimensiunile blogului.

cactus pe fundal negru

cactus pe fundal negru

setari foto pentru imaginea cu cactus

setari foto pentru imaginea cu cactus

Ce ati mai putea face mai departe cu imaginile?
La ora asta exista o multime de aplicatii de editare foto pentru telefon/tableta care va permit sa o retusati/modificati si sa o distribuiti pe retelele sociale ori chiar sa o vindeti ca fotografie de produs. De exemplu, la imaginea de mai jos nu am facut decat sa o mai luminez putin si sa-i mai reduc din dimensiune pentru a se incadra in tema blogului. Dar, asa cum am spus la inceputul articolului si mai sus, o fotografie poate fi vanduta unei firme ca imagine de produs ori pentru utilizarea in diferse forme de promovare. Exista numeroase site-uri care vand fotografii atat digitale cat si listate/canvas cu rama sau fara si o sa ramaneti surprinsi sa aflati ca numarul celor facute cu telefonul mobil este in crestere din ce in ce mai mare si pe anumite segmente deja au depasit pe cele facute cu un aparat foto bun. Succes!

In urmatoarele articole o sa incerc sa reproduc un fundal perfect alb, lucru greu de realizat fara lumina suficienta iar daca sunteti interesati sa aflati cum reusesc si sa invatati si voi, urmariti-mi blogul si canalul de pe www.youtube.com

Bradulet de Craciun

Bradulet de Craciun

decoraniuni de craciun

decoraniuni de craciun

One comment on “Tutorial cum sa obtii fundal perfect negru in fotografia cu telefonul mobil

  1. […] In urmatoarea etapa voi testa luminile pe fundal pentru a obtine culoare alba si neagra, cel putin asta am priceput ca se poate obtine pe culoarea gri, asa cum am facut la o scara mult mai redusa in urma cu doi ani. […]

Leave a Reply