Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Decontarea Operatiunilor Economice prin Efecte de Comert

Sa inregistrez ori sa nu inregistrez in contabilitate un cec sau un bilet la ordin primit ca garantie pentru o plata pe care va trebui sa o incasez in viitor?

In contabilitate se omit la inregistrare, de cele mai multe ori, cecurile si bilete la ordin primite si emise, inregistrarea decontarii facturilor facandu-se direct prin contul de banca (cand cecurile si biletele la ordin se depun spre incasare/plata). In alte cazuri cecurile se pastreaza doar ca o garantie a incasarii datoriei depunandu-se in banca spre incasare doar daca nu s-a incasat contravaloarea produselor vandute sau serviciilor prestate. Retineti ca prin neinregistrarea tuturor operatiunilor economice se incalca legea contabilitatii!

Exemplul 1: Se vand produse clientilor pentru care se accepta cecuri si bilete la ordin cu decontare la 20 zile. In acelasi timp se achizitioneaza materii prime ce se achita cu cecurile primite de la clienti. La operatiune participa trei parti.

1) Plata datoriei cu cecul primit:
– inregistrarea vanzarii:
4111.client.factura = 701

Clienti = Venituri din vanzarea produselor finite

– primirea cecului:
413.client.nr-cec = 4111.client.factura
Efecte de primit de la clienti = Clienti

– inregistrarea achizitiei:
301 = 401.furnizor.factura
Materii prime = Furnizori

– achitarea facturii cu cecul primit (girarea):
401.furnizor.factura = 403.furnizor.nr-cec
Furnizori = Efecte de platit

– stingerea datoriei prin compensare indirecta in trei:
403.furnizor.nr-cec = 413.client.nr-cec
Efecte de platit = Efecte de primit de la clienti

2) Incasarea cecului prin banca la scadenta:
– inregistrarea cecului in contul de trezorerie la depunerea in banca:
5113.nr-cec = 413.client.nr-cec
Efecte de incasat = Efecte de primit de la clienti

– incasarea contravalorii prin banca:
5121.banca = 5113.nr-cec
Conturi la banci in lei = Efecte de incasat

Voi raspunde la o intrebare ce am primit-o prin email, care se refera la deocontarea obligatiilor contractuale prin efecte de comert si la inregistrarea diferentelor de curs aparute intre data inregistrarii cecului si data incasarii efective. Redau mai jos intrebarea:

Am citit pe blog-ul dumneavoastra un articol referitor la inregistrarea cecurilor ca forma de plata a unui serviciu prestat.
Sunt perfect de acord cu dumneavoastra ca, in practica de zi cu zi, se sar etapele primirii cecului si ale depunerii in banca inregsitrandu-se doar factura si incasarea finala in banca.
Ceea ce nu am gasit sa ma lamuresc este, in cazul cecurilor in valuta, la ce curs se fac inregistrarile contabile. Un raspuns ar fi la cursul zilei inmultit cu valoarea cecului/facturii in valuta. Ok. Urmatoarea problema care apare este reglarea diferentelor de curs valutar.
Dumneavoastra ce solutie propuneti pentru inregistrarea diferentelor?

Exemplul 2: Presupunem ca se primese un cec in valuta in suma de 100 EUR pentru o factura echivalenta ca valoare, cursul de schimb fiind de 3,3 lei/eur la data primirii si de 3,5 la data incasarii. Cecul se primeste concomitent cu remiterea facturii.

Deoarece creanta societatii se stinge prin inregistrarea cecului primit, factura emisa nu va genera diferente de curs valutar deoarece cursul valutar este identic (corespunde data calendaristica: cecul se primeste concomitent cu emiterea facturii). Diferentele de curs valutar se vor inregistra intre data inregistrarii cecului in contabilitate si data incasarii efective prin banca, deoarece cursurile de schimb sunt diferite (3,5 fata de 3,3).

1) stingerea datoriei prin cec:
– inregistrarea vanzarii:
4111.client.factura = 701 (100 x 3,3 = 330 lei)
Clienti = Venituri din vanzarea produselor finite

– inregistrarea cecului:
413.client.nr-cec = 4111.client.factura (100 x 3,3 = 330 lei)
Efecte de primit de la clienti = Clienti

2) Incasarea cecului prin banca la scadenta:
– inregistrarea cecului in contul de trezorerie la depunerea in banca:
5113.nr-cec = 413.client.nr-cec (100 x 3,3 = 330 lei)
Efecte de incasat = Efecte de primit de la clienti

– incasarea contravalorii prin banca:
5121.banca = 5113.nr-cec (100 x 3,3 = 330 lei)
Conturi la banci in lei = Efecte de incasat

– inregistrarea diferentei de curs favorabila:
5121.banca = 765 [100 x (3,5 – 3,3) = 20 lei]
Conturi la banci in lei = Venituri din diferente de curs valutar

Mai exista o situatie, cand cecul este primit dupa o anumita perioada de la emiterea facturii. In acest caz, apar diferente de curs atasate atat de factura (intre data emiterii si data inregistrarii cec-ului in contabilitate) cat si de cec (intre data inregistrarii in contabilitate a cec-ului si data incasarii in banca).

ALTE INTREBARI SI RASPUNSURI:

1. INTREBARE (miercuri, 16 ianuarie, 2008):
Sa inteleg ca daca exista diferente de data intre factura si primirea cec se calculeaza la momentul primirii o diferenta iar inregistrarea se face la noul curs.
Apoi intre momentul depunerii si cel al incasarii exista iar o diferenta de timp.
Deci ar fi corect sa se faca diferentele intre perechile
factura – primire cec
depunere banca – primire cec
incasare valoare – depunere banca iar fiecare din cele 4 inregistrari: factura, primire, depunere, incasare sa se faca la cursul zilei?

1. RASPUNS:
1. Daca intre data emiterii facturii si data inregistrarii cec-ului in contabilitate exista un curs diferit de schimb apare o cheltuiala sau un venit din diferenta de curs. Daca nu exista diferenta de curs intre cele doua perioade cheltuiala ori venitul nu apar.
Cum in ultimii 2 ani cursul valutar a avut fluctuatii poate apare si situatia cand intre doua date de referinta sa nu existe diferente de curs care sa genereze cheltuiala ori venit
2. Depunerea in banca a cec-ului nu necesita (dupa mine) inregisrarea unei diferente de curs daca apare intre data inregisrarii in contabilitate a cec-ului si data depunerii in banca spre incasare.
Inregisrarea depunerii in banca se face la cursul din data inregistrarii cec-ului in contabilitate.
3. Etapele inregistrarii:
I) emitere factura – primire/inregistrare cec
II) primire/inregistrare cec – depunere in banca spre incasare
III) depunere in banca spre incasare – incasare cec
Dupa cum am precizat mai sus la punctul 2. nu este necesar sa mai “complicam” contabilitatea prin inregistrarea unor diferente de curs daca exista la etapa a doua (II). Este suficient ca am inregistrat operatiunea economica stingand creanta pe factura si creand o creanta pe cec.

Parerea mea ca inregistrarea cec-urilor este cu atat mai importanta cu cat bonitatea clientului este mai redusa. In caz de faliment al clientului dvs. trebuie sa va inregistrati in masa creditorilor cu numarul de cec nu cu numarul facturii.

2. INTREBARE (joi, 03 aprilie, 2008):
“Am citit cu interes acest subiect si am si eu o intrebare, in momentul in care s-a incasat cecul, clientul doreste factura pentru diferenta de curs achitata, in acest caz ultima nota 5121=765 s-ar transforma asa :
4111=765 si 4111=4427 apoi 5121=4111 pt. cei 20 lei?”

2. RASPUNS:
Daca clientul dvs. nu are ce face cu banii si vrea sa primeasca factura pe diferenta de curs platind in plus TVA-ul, raspunul dvs. este corect. Recupereaza TVA-ul lunar de la finante?
Eu zic sa-l lamuriti cum stau lucrurile cu diferentele de curs ce se platesc sau se incaseaza. Si mai este ceva, simplificarea operatiunilor bancare elimina posibilele erori si munca fara rost.
Eventual, puteti sa-i facturati diferenta de curs si sa includeti si TVA-ul in valoare ca sa nu plateasca in plus: 16,81 + TVA in loc de 20 + TVA. Din punctul dvs. de vedere, avantajos este sa facturati diferenta de curs + TVA, venitul fiind mai ridicat decat in cazul in care se factureaza diferenta de curs inclusiv cu TVA. In ambele situatii cand se factureaza, dezavantajul este ca se colecteaza TVA pe ceva ce nu ar trebui sa se colecteze.
Apropo, daca trebuia sa plateasca mai putin cum se rezolva problema?

3. INTREBARE (marti, 08 aprilie, 2008):
Pana acum am aplicat varianta facturarii cu tva inclus in cei 20 lei. Ceea ce nu stiu este daca e obligatoriu ca pt. dif de curs sa se emita factura, poate ma puteti lamuri dvs.Intreb asta deoarece la urmatorul contract de incasat dif de curs e 63.000 eur si nu doresc ca la un control sa-mi calculeze ei tva si sa-mi ceara factura.
Apoi in cazul cand dif de curs sunt nefav. contractul de vanzare stabilea ca se plateste cel putin la cursul din contract, mai mic nu dar mai mare cu placere (dezavantaj client recunosc), insa pana acum n-au fost probleme.

3. RASPUNS:
Am cautat in Codul Fiscal dar nu am gasit nicio referire la facturare ci doar la deducerea cheltuielilor cu diferentele de curs valutar.
TVA se plateste, in principiu, pe o livrare de bunuri sau pe o prestare de serviciu. De aici rezulta ca facturarea diferentelor de curs nu implica si calculul TVA-ului. Este greu de asimilat acest transfer de cheltuiala cu o prestare de servicii sau cu o livrare de bunuri. In acest caz ar trebui facturat 20 lei dar fara a mai calcula si TVA.
Cred ca o discutie cu un reprezentant al MF sau cu un consultant fiscal ar lamuri lucrurile.

Leave a Reply