Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Derivate, Titluri de Valoare si alte Definitii Specifice Burselor Traduse din Limba Engleza

Cateva definitii specifice din domeniul financiar, mai precis, al burselor, din traduse si adaptate in limba engleza.

Am primit o intrebare prin e-mail referitoare la termenii publicati in articolul “Termeni Financiari-Contabili Tradusi in Limba Engleza“. Am incercat sa dau un raspuns cat mai corect in acest articol. Mentionez ca in aprilie 2002 am obtinut atestatul de trader la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu si in baza cunostintelor dobandite mi-am permis sa fac traducerile si adaptarea. Iata mai jos intrebarea si raspunsul:

Am de tradus un document in domeniul financiar.
“What is a structured product? – Generally, it is a pre-packed investment strategy based on derivatives but with Guaranteed Capital, such as single security, a basket of securities, options, indices, commodities, etc”
Din ce am gasit, structured products se traduc ca produse structurate, dar nu imi suna prea bine traducerea asta.
De asemenea, daca aveti vreo traducere buna pentru cuvintele de mai sus: derivatives, indices, optoins, securities.
Derivatives-Derivative
Securities-Economii
Indices-nu am gasit

De asemenea, am probleme cu denumirea unor functii/profesii:
Bonds and Equities Selector
Arbitrage and Derivatives – pt. “arbitrage’ am gasit ‘speculator’
Indices and Securities Analyst
Investment Profiler
Commodities Trader and Hedge Fund Manager – Comerciant de bunuri si Administrator de patrimoniu/administratot de fonduri speculative
Firms of Private Bankers- sunt firme de bancheri privati sau firme de banci private?

Daca aveti vreo traducere pentru acesti termeni, va rog sa ma ajutati. Va multumesc mult!

Ce este un produs structurat?
In general, este un pachet gata format de investitii strategice bazat pe derivate cu castig garantat, cum ar fi titlurile de valoare, pachetul de titluri de valoare, optiunile, contractele pe marfuri, etc.”
Cred ca suna bine “structurat“, deoarece pachetul poate fi structurat in functie de diferite piete si industrii. De exemplu poate contine titluri de valoare la societati din industria auto din Asia ori din Europa. Derivate cu castig garantat ofera o protecie mai mare fata de riscul de pierdere a tuturor banilor. Protectia este oferita de diversitatea pachetului investitional si de faptul ca sunt incluse optiunile si contractele pe marfuri.

Mai jos sunt cativa termeni tradusi.
Derivatives = Derivate financiare (contracte futures, optiuni si swaps)
Indices = Indice (Contracte pe diferiti indici bursieri – BET, S&P 500)
Optoins = Optiuni (de cumparare – call si de vanzare – put)
Securities = Titluri de valoare

Am incercat sa gasesc si o traducere pentru diferitele functii/profesii:
Bonds and Equities Selector. Probabil persoana care alege si formeaza pachetul de obligatiuni si alte titluri de investitii ce dau drept de proprietate, de exemplu, actiuni. In bilant “equity” este inregistrat la capitalurile proprii.
Arbitrage and Derivatives. Poate fi vorba de Comisia de arbitraj, sau chiar de Casa de compensatie.
Indices and Securities Analyst. Persoana care analizeaza evoltia indicelui bursier si a titlurilor de valoare. Un analist financiar specializat pe o anumita parte a investitiilor financiare.
Investment Profiler. Se poate traduce ca profilul financiar al investitorului sau o persoana care construieste/identifica profilul financiar/investitional. In functie de apetitul pentru risc si de fondurile disponibile fiecare investitor are un anumit profil investitional, iar pe baza acestui profil i se propun diverse scheme investitionale.
Commodities Trader. Persoana/Angajatul care face tranzactiile pe bursa marfurilor.
Hedge Fund Manager. Managerul care se ocupa cu fondurile de “protectie“, adica detine conturile titlurilor de valoare si optiuni asigurate prin combinatii de pozitii long si short pentru acoperirea riscurilor.
Firms of Private Bankers. Firme care se ocupa de consilierea financiara a investitorilor. In general, vedetele care nu mai au pe ce nemicuri sa mai arunce banii se “trezesc” ca trebuie sa-i investeasca si atunci apeleaza la o asemenea firma. Aceasta firma incearca sa le multiplice averea prin diferite strategii. Daca nu reuseste, banii sunt “tocati” si saracu’ artist se trezeste falit. In general, la noi “Private Banking” fac bancile. Dupa ce intri in banca vei avea la dispozitie un “private banker” care stie unde sa investeasca lichiditatile tale pe baza profilului investitional.

Derivate, Titluri de Valoare si alte Definitii Specifice Traduse din Limba Engleza

Derivate, Titluri de Valoare si alte Definitii Specifice Traduse din Limba Engleza

Leave a Reply