Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Efectul de Levier si Levierul Financiar – ‘Efectul de Maciuca’

Pentru multi dintre dvs. probabil ca, indatorarea a avut un “efect de maciuca” dar nu a-ti constientizat “lovitura” primita ori nu a-ti calculat efectul ei. Vom incerca sa raspundem pe scurt in acest articol ce este si cum se calculeaza “efectul de maciuca”.

Efectul de maciuca” se determina prin intermediul indicatorului “efectul de levier“. Efectul de levier devine negativ daca rata dobanzii la creditele contractate devine mai ridicata daca rata rentabilitatii economice, indatorarea avand in acest caz un “efect de maciuca“. In loc sa castigati de pe urma indatorarii ati pierdut.

EFECTUL DE LEVIER (ELF)
Efectul de levier exprima cresterea ratei de remunerare a capitalurilor proprii determinata de cresterea gradului de indatorare. Efectul de levier este cu atat mai mare cu cat rentabilitate economica este mai mare decat rata dobanzii capitalurilor imprumutate.

Formula de calcul:
EFL = (REPB – RDEF) x LF
REPB = (PB / AT) x 100
RDEF = (CHD / DATFIN) x 100
LF = DT / CPR

REPB = rentabilitatea economica (a profitului brut)
RDEF = rata dobanzii efective la care se imprumuta societatea
LF = levierul financiar (rata generala a indatorarii)
PB = profit brut
AT = activ total
DATFIN = datorii financiare pentru care s-au platit dobanzi in perioada analizata
CHD = cheltuiala cu dobanda
DT = datorii totale
CPR = capitaluri proprii

In analiza financiara realizata cu date istorice este mult mai corect daca utilizati rata dobanzii efective rezultata la imprumuturile facute si nu rata dobanzii de pe piata deoarece o valoare medie nu este reprezentativa pentru societatea analizata iar o valoare contractuala nu ramane stabila in timp. In schimb, daca faceti calcule de previziune ori construiti un buget, cel mai corect este sa utilizati rata dobanzii din contractele de credit pe care le aveti ori sa estimati rata media a dobanzii de pe piata in periada urmatoare.

RATA DOBANZII EFECTIVE (RDEF)
Masoara procentul dobanzii platite de societate pentru toate creditele si imprumuturile realizate.
Daca este calculata la soldul datoriilor trebuie comparata cu rata obtinuta in perioada de comparatie iar daca este calculata la volumul creditelor utilizate intr-o anumita perioada trebuie comparata cu rata medii a dobanzii de pe piata.

RATA GENERALA A INDATORARII (LEVIERUL FINANCIAR) (LF)
Mai este cunoscuta si sub denumirea de “rata de levier” si exprima indatorarea totala (pe termen scurt, mediu si lung) a intreprinderii in raport cu capitalul propriu.
Rezultatul trebuie sa fie subunitar, o valoare supraunitara insemnand un grad de indatorare ridicat. O valoare ce depaseste 2,33 exprima un grad foarte ridicat de indatorare, societatea putandu-se afla chiar in stadiul de faliment iminent daca rezultatul depaseste de cateva ori pragul de 2,33.

Acesti indicatori se pot calcula atat pentru intreaga societate cat si pentru proiecte de investitii separate. Foarte important in aceasta analiza este sa selectati cu atentie cu ce fel de rata a dobanzii faceti calculele, cea efectiv realizata ori una medie realizata. O rata de referinta prea mare poate depasi rentabilitatea economica iar una prea redusa poate induce ideea ca imprumuturie au fost folosite cu maxima eficienta.

Concluzia care trebuie sa se desprinda din acest articol este ca orice imprumut facut, purtator de dobanda, trebuie folosit la maxim, pentru ca rentabilitatea economica sa fie superioara costului imprumutului. In acest fel nu veti fi loviti de “efectul de maciuca.

Efectul de levier

Efectul de levier

One comment on “Efectul de Levier si Levierul Financiar – ‘Efectul de Maciuca’

  1. […] Cresterea sustenabila presupune cresterea cifrei de afaceri in conditiile mentinerii constante al levierului financiar (datorii/capitaluri proprii) si al mentinerii la acelasi nivel a capitalului social. Modelul de […]

Leave a Reply