Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Exemplu de calcul al Castigurilor si al Pierderilor Necontabilizate – Fantezie pe teme contabile

Exemplu de calcul al Castigurilor si al Pierderilor Necontabilizate – Fantezie pe teme contabile

Care sunt castigurile si pierderile necontabilizate?
Probabil ca cei mai multi va ganditi deja la evaziune fiscala dar nu intotdeauna este vorba de asa ceva. Exista numeroase situatii in care ati spus (sau chiar v-ati laudat cu) urmatoarea fraza “Am gasit un furnizor nou si am castigat atatia lei” sau “noile dotari au redus costurile cu atata la suta” … si frazele pot continua. Desigur, aceste operatiuni apar inregistrate in contabilitate dar castigul generat de pe urma lor este inregistrat indirect sau chiar deloc.

Cum asa? Iata doar doua exemple simple:

Presupunem ca ati inlocuit o linie de productie veche cu una noua care a costat 1 mil. euro. Noua linie va reduce costurile cu 30%. Furnizorii pentru acest tip de linie de productie erau 3, fiecare avand preturi diferite plus transport si alte cheltuieli generate de inlocuirea vechiului utilaj. Datorita managementului de calitate de care dati dovada ati reusit sa gasiti furnizorul cel mai bun si sa castigati 200 mii euro. Acest castig nu va putea fi inregistrat deoarece nu poti inregistra in contabilitate pretul cel mai mare de pe piata al unui produs (1,2 mil) ci veti inregistra un doar un milion cat va costat investitia.

Pana la inlocuirea noii linii costurile dvs. erau de 85 lei la suta de lei cifra de afaceri, rezultand o marja de 15 lei iar in noile conditii costurile sunt de 59,5. Diferenta de 25,5 lei costuri (85-59,5) va apare ca un castig indirect inregistrat deoarece nu mai inregistrati 85 de lei ci doar 59,5 la fiecare suta de lei cifra de afaceri. La final de an veti avea un castig net de impozit cu aproximativ 21 lei la fiecare suta de lei cifra de afaceri plus un castig necontabilizat de 200 mii euro castigati prin alegerea celui mai bun furnizor.

Cand nu analizam o investitie ci o materie prima achizitionata mai ieftin, castigul necontabilizat este redus de impozitul pe profitul mai mare, obtinut ca urmare a cresterii bazei de impozitare (am chetuieli mai reduse la aceeasi cifra de afaceri). De exemplu, la o reducere a cheltuielilor cu 100 lei lunar veti avea un castig de 100 – 16 (impozit) = 84 lunar si 84 x 12 = 1.008 lei anual. 16 lei reprezinta impozitul calculat cu 16%.

Exemplele sunt multe de acest fel si multi dintre dvs., probabil, ati facut cel putin o data un calcul asemanator. Ceea ce, probabil, nu faceti la sfarsit de an este si un bilant alternativ in care sa includeti avantajele obtinute (cheltuielile si veniturile necontabilizate) printr-un management mai bun. Nu trebuie sa va pierdeti in maruntisuri, evidentiati doar elementele semnificative si departamentele/persoanele care au concurat la obinerea lor. Facand si un astfel de bilant, la care se poate adauga si un bilant al costurilor de oportunitate (adica, ce as fi castigat daca as fi facut o anumita afacere) va puteti evalua mai bine calitatile de manager si veti identifica mai usor care sunt angajatii ce merita premiati pentru avantajele aduse.

Castiguri si Pierderi Necontabilizate

Castiguri si Pierderi Necontabilizate

Leave a Reply