Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Ce filtre foto folosesc la obiectivele foto mirrorless

Exista doua conceptii in randul fotografilor cand vine vorba de filtrele care se pot pune la obiective: sa nu folosesti filtre deloc sau sa folosesti in functie de situatie.

Am cumparat primul filtru foto de polarizare aproape in momentul in care am cumparat aparatul foto mirrorless Fujifilm X-T20. Iar atunci cand am cumpartat  primul obiectiv fix, un Fujifilm XF 23mm F2 R WR, am cumparat si filtru de protectie pentru el.

De ce folosesc filtrele foto? De ce sa pui o sticla ieftina in fata la o alta sticla?
Din cate am priceput de la fotografii cu experienta, protectia obiectivului este importanta, mai ales a primului element care are anumite tratamente adaugate, ce prin stergere repetata cu diferite solutii de curatare sau chiar si cu o simpla laveta, se deterioreaza. Prefer sa inlocuiesc un filtru de protectie decat sa trimit un obiectiv la reparat, mai ales ca in Romania Fujifilm nu are reprezentanta. Filtrul de protectie pe care il am este si UV iar aici m-am fentat pentru ca radiatiile ultraviolete nu mai au efect in fotografia digitala asa cum aveau in fotografia pe film.
Un motiv pentru care am cumparat filtrele de polarizare si cu densitate neutra variabila sunt expunerile prelungite (de care nu prea am avut timp pana acuma) si filmarile facute cu diafragma deschisa cat mai aproape de maxim pentru un camp cat mai ingust de profunzime (alt lucru de care nu am avut timp).

UPDATE: In timp am constatat ca cerul il pot intuneca in editare, ca nu prea sunt curios sa fotografiez fundul apei sau prin sticla si ca filtrele de polarizare au ajuns un fel de filtre de protectie scumpe.

Magazine online de unde iti recomand sa cumperi filtre foto:
F64, evoMAG, iShoot si Photosetup

Filtre foto de protectie, UV, de polarizare, ND si infrarosu. Pe multe am aruncat banii
Filtre foto de protectie, UV, de polarizare, ND si infrarosu. Pe multe am aruncat banii
Filtre foto

Filtre foto

Ce filtre foto folosesc:
Momentan, toate filtrele foto pe care le folosesc sunt cu filet si se infileteaza pe obiectiv.
Hoya HD UV ce reduce radiatiile UV (PRO-Slim) – il folosesc pe obiectivele de 23mm F2 si 35mm F2 de la Fujifilm
Hoya HD de Polarizare Circulara CIR-PL (PRO-Slim) cu pierdere de lumina la polarizare de 2 stopuri. Filtrul are 8 straturi de tratamente anti-reflexie si anti-zgariere). Am trei filtre si le folosesc pe obiectivele de la Fujifilm de 18-55 mm F2,8-F4, de 14mm F2,8 si pe obiectivele de la Samyang de 12mm F2 NCS CS, 50mm F1,2 AS UMC CS si 85mm F1,8 ED UMC CS

Filtrele Hoya HD (Hardened Glass) sunt fabricate dintr-o sticla de 4 ori mai rezistenta la spargere decat cea a filtrelor normale, beneficiaza de multiple straturi antireflexie, anti zgariere, rezistente la apa, pete si urme uleioase si nu in ultimul rand, permit o trecere a luminii in procent de 99,35%, mult mai buna decat in cazul filtrelor standard.

Cokin Harmonie NDX 2-400 (ULTRA-Slim), cu densitate neutra variabila si tehnologie Everclear 5, prin care sunt aplicate straturile de pe filtru il protejeaza de apa, ulei, praf, pamant si zgarieturi. Factorul de filtru este de la 0,3 la 2,4+ (de la 1 la 8 stopuri de lunmina)

Urmatorul filtru pe care am de gand sa-l cumpar: Hoya FUSION Antistatic – filtru PROTECTOR 46mm (la un an de la punerea dorintei inca nu l-am cumparat si probabil ca nici nu-l mai cumpar…)
Filtrele din seria Hoya FUSION Antistatic au rama ingusta confectionata din aliaj de aluminiu. Alinierea cu planul senzorului este perfecta, pentru maximul de claritate in imagine, in timp ce rama ingusta elimina vignetarea, inclusiv pe obiectivele superangulare. Cele 9 straturi de tratament SMC (Super Multi-coating) reduc reflexiile si nu afecteaza gradul ridicat de transmisie a luminii. Filtrul nu influenteaza deloc balansul de alb, contrastul sau claritatea imaginii finale.

Caracteristici filtru Hoya FUSION Antistatic:

  • Stratul de tratament antistatic ce respinge praful
  • Rezistent la zgarieturi – stratul protector este proiectat pentru a face fata uzurii de zi cu zi
  • Rezistent la pete – protectie impotriva cernelurilor, markerelor etc.
  • Respinge picaturile de apa
  • Amprentele se curata foarte usor
  • Rama cu filet frontal
Filtru Hoya HD Polarizare Circulara PRO-Slim

Filtru Hoya HD Polarizare Circulara PRO-Slim

De curand am inceput sa ma joc si cu un filtru infrarosu Hoya InfraRed R72 58mm. Il folosesc cu obiectivul de 14mm de la Fujifilm si sunt in “perioada de acomodare”, in sensul ca invat cum sa-l folosesc si cum sa editez pozele (mai ales cele pe color).

Filtru infrarosu Hoya InfraRed R72 58mm

Filtru infrarosu Hoya InfraRed R72 58mm

Leave a Reply