Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Indicatorul Valoarea Adaugata

Valoarea adaugata (VA) reprezinta surplusul de bogatie adaugat prin valorificarea potentialului uman si contributia sa la realizarea valorii adaugate. Indicatorul masoara performanta economico-financiara a intreprinderii, indicele de crestere al valorii adaugate trebuind sa-l depaseasca pe cel al productiei exercitiului si sa fie intr-o crestere continua.

Valoarea adaugata se poate determina prin metoda sintetica prin care se scad consumurile intermediare din productia exercitiului la care se adauga marja comerciala si marja activitatii de leasing sau prin metoda de repartitie (aditiva) prin care insumeaza cheltuielile cu personalul, impozitele si taxele, amortizarea si profitul din exploatare.
Formula de calcul:

VA = MC + MAL + PE – CHELTUIELI EXTERNE
MC = marja comerciala
MAL = marja activitatii de leasing
PE = productia exercitiului

Pentru intelegerea indicatorului “Marja activitatii de leasing” si lista cheltuielilor externe vezi articolul “Soldurile Intermediare de Gestiune“. In articolul “Soldurile intermediare de gestiune” explicam modificarile facute in bilant prin OMF 1752/2005, ce au dus la aparitia unui nou indicator financiar pe care au l-am numit: “MARJA ACTIVITATII DE LEASING“. In teoria financiara n-o sa gasiti acest indicator, dar acum poate fi calculat de catre societatile de leasing. El masoara rentabilitatea activitatii de finantare prin leasing, intreprinsa de societatile autorizate. Principiul de calcul aplicat este acelasi cu cel de la indicatorul “marja comerciala”.

Alti indicatori in care este inclusa valoarea adaugata in analiza:
VALOAREA ADAUGATA LA UN LEU PRODUCTIE REALIZATA (VAPR)
Masoara cantitatea efectiva din productia marfa realizata adaugata de intreprindere peste achizitiile realizate.
Formula de calcul:
VAPR = VA / PMR
VA = valoarea adaugata
PMR = productia marfa realizata

VALOAREA ADAUGATA PE SALARIAT (VAS)
Determina eficienta folosirii factorului uman. Raportul trebuie sa fie intr-o crestere continua.
Formula de calcul:
VAS = (VA / NS) x 100
VA = valoarea adaugata
NS = numarul mediu/total de salariati sau numarul mediu/total de ore de lucru

CHELTUIELILE DE PERSONAL IN VALOAREA ADAUGATA (CHPVA)
Rata masoara ponderea cheltuielilor de personalul in valoarea adaugata. Un coeficient mai mare de 80% nu este benefic pentru societate deoarece inseamna multa munca manuala. Industria de lux poate trece de acest prag deoarece se lucreaza foarte mult manual. Daca raportul nu este reprezentat procentual (imultit cu 100) indicatorul este cunoscut sub denumirea de “Contributia factorului uman la formarea valorii adaugate“.
Formula de calcul:
CHPVA = (CHP / VA) x 100
CHP = cheltuieli de personal
VA = valoarea adaugata

GRADUL DE INTEGRARE PE VERTICALA – RATA VALORII ADAUGATE (GIV)
Cu cat societatea prelucreaza mai mult materiile prime gradul de integrare creste. In industria textila gradul de integrare pe verticala este redus deoarece se lucreaza foarte mult in lohn iar forta de munca este inca ieftina. Si in industria de lux se lucreaza foarte mult manual, dar forta de munca este inalt calificata iar gradul de integrare pe verticala este ridicat.
Formula de calcul:
GIV = (VA / CA) x 100
VA = valoarea adaugata
CA = cifra de afaceri

Indicatorul Valoarea Adaugata

Indicatorul Valoarea Adaugata

Leave a Reply