Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Linii directoare simple pentru realizarea Strategiei Generale a Afacerii

Strategia organizatiei se poate defini ca ansamblul obiectivelor majore pe termen lung si principalele modalitati de atingere a acestor obiective intr-un anumit interval de timp prin intermediul resurselor umane, materiale, financiare si informationale. 

In acest articol am utilizat in definitie termenul de organizatie si nu de societate ori de firma. Motivul este simplu. O strategie este necesara atat intr-o societate comerciala cat si intr-o organizatie non-profit. Strategiile se utilizeaza si in politica si trebuie sa se realizeze si in viata personala pentru ca ceea ce ne-am propus de la viata sa se si indeplineasca.

Importanta existentei unei strategii scrisa si acceptata de catre toti factorii de decizie este data in primul rand de necesitatea cunoasterii si a anticiparii viitorului organizatiei. Cu cat se cunoaste mai bine viitorul cu atat riscul unui esec este mai redus. Deci, prin existenta strategiei se anticipeaza pasii majori pe care organizatia îi va face intr-un interval de timp. In plus, prin strategie se poate construi si avantajul competitiv fata de restul concurentilor din domeniu.
Strategiile se realizeaza in departamente specializate sau prin conlucrarea mai multor departamente din organizatie. Rolul definitoriu il au managerii de top. Pe baza unor studii de piata, de marketing si a altor informatii, managerii fac propuneri si formuleaza strategia. Dupa stabilirea strategiei se trece imediat la votarea ei de catre factorii de decizie din organizatie si la punerea ei in aplicare.

Am considerat ca este mai util sa va prezint cateva linii directoare pentru realizarea strategiei societatii si un exemplu, decat sa intru in clasificari teoretice stufoase. Pe acestea le gasiti in cartile de specialitate. Pe baza acestor linii directoare veti putea construi o strategie proprie pentru urmatorii 5 ani.

1) Formulati obiectivele fundamentale, respectiv obiectivele majore ce se au in vedere pe orizontul de timp stabilit, de regula 5 ani sau mai mult;
2) Identificati si stabiliti optiunile strategice, respectiv modalitatile de crestere si de atingere a obiectivelor fundamentale;
3) Dimensionati resursele necesare indeplinirii obiectivelor fundamentale, respectiv, fondurile, oamenii si informatiile necesare;
4) Stabiliti termenele strategiei. Fixati exact termenul de incepere a punerii in aplicare, termene intermediare de evaluare si termenul de finalizare al strategiei;
5) Evaluati periodic indeplinirea obiectivelor si faceti reglajele necesare daca exista abaterile de la obiectivele stabilite;

Un exemplu de strategie formulata in scris pentru o societate ce vinde produse de lux, poate fi si aceasta:
– Societatea noastra se va pozitiona treptat in categoria societatilor ce ofera cele mai bune servicii si produse de pe piata. Vom pune accentul pe calitate si satisfactie chiar daca o parte dintre clientii actuali vor fi pierduti. Indicatorul “Marja profitului net” va trebui sa se incadreze in fiecare an la valoarea de 35% iar cota de piata la 20%.
– Pentru atingerea obiectivelor vom incepe o campanie de marketing pentru fidelizarea clientilor cu resurse financiare suficiente si cu interes crescut spre tipul de produse pe care noil le realizam. Punctele noastre de desfacere vor fi pozitionate doar in zonele si locurile care sunt asociate cu luxul si cu bogatia. Anual vom deschide un numar de 4 magazine si vom mari nomenclatorul cu cate 10 produse.
– Vom aloca anual 25% din cifra de afaceri pentru imbunatatirea interiorului fiecarui magazin deschis, 15% din cifra de afaceri pentru promovarea directa a produselor si a serviciilor oferite si 5% pentru calificarea personalului de vanzare.
– Termenul de incepere a noii strategii este 01 ianuarie 2019 si de finalizare la 31 decembrie 2024.
– Dupa fiecare an vom analiza rezultatele intermediare si vom face corectiile necesare pentru a fi cu adevarat perceputi ca societatea care ofera cele mai bune produse si servicii din domeniul nostru de activitate.

Linii Directoare pentru Realizarea Strategiei Generale a Afacerii

Linii Directoare pentru Realizarea Strategiei Generale a Afacerii

Leave a Reply