Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Masuri generale de protectie impotriva infectarii cu virusi a calculatorului

Va prezentam cateva masuri esentiale care va pot proteja impotriva infectarii cu virusi a calculatorului dvs. Chiar daca aveti un program antivirus, paza buna trece primejdia rea si este bine sa incercati sa aplicati masurile de mai jos.

Din start, trebuie sa precizam ca protectie 100% nu exista, nici pentru un presedinte, dar pentru un computer. In schimb, exista cateva masuri simple pe care le puteti lua pentru a va proteja impotriva unor atacuri cu virusi. Am facut o lista care va poate ajuta sa lucrati mult mai linistiti.

Masuri generale de protectie foarte simple impotriva infectarii cu virusi a calculatorului dvs.:

 1. Nu utilizati acelasi computer pentru afaceri si distractie (do not combine business with pleasure). Uzati componentele principale si il expuneti la riscuri de infectare cu virusi. Un laptop ieftin ori o tableta este buna pentru socializare si ascultarea de muzica de pe internet. Noi, utilizam pentru web sistemul de operare gratuit Ubuntu (o distributie de Linux).
 2. Nu deschideti link-uri ce duc spre site-uri necunoscute ori dubioase, chiar daca le-ati primit prin email ori prin retele sociale de la cunoscuti. Daca nu cunoasteti site-ul, intrebatii daca au vizitat pagina respectiva si abia dupa aceea deschideti si dvs.;
 3. Nu descarcati atasamente la mesajele de email daca nu sunt sigure. Daca aveti dubii in legatura cu continutul atasamentului, sunati la destinatar daca il cunoasteti si intrebati ce contine.
 4. Nu retransmiteti mai departe mesajele de email ori cele de pe retele sociale ce contin documente cu extensia pentru PowerPoint ori de imagini! Sub extensia unei imagini (.jpg, .jpeg, .gif, .png) se poate ascunde un virus care se activeaza cand il deschideti.
 5. Utilizati programe antivirus si verificati zilnic daca exista update-uri la acestea. Aproape zilnic un program antivirus bun aduce amprente noi de virusi. Nu faceti “rabat” la calitate atunci cand cumparati un program antivirus!
 6. Verificati lunar daca exista update-uri la sistemul de operare folosit si la programele instalate. Cautati la meniu comanda “Check for updates“.
 7. Utilizati doar programe si sisteme de operare cu licenta!
 8. Daca aveti pe calculator un program ori document ce a fost infectat, stergeti-l imediat cu comanda “Shift + Delete”, resetati calculatorul si faceti o scanare antivirus completa.
 9. Daca nu aveti programul antivirus actualizat, dar doriti sa scanati un document, creati un mesaj email pe Yahoo si atasati documentul respectiv la email. Yahoo scaneaza automat fiecare atasament si va indica daca este virusat. Mai exista si alte aplicatii web realizate de  firmele producatoare de antivirusi care permit scanari si verificari limitate.
 10. Nu descarcati documente, sau orice alte programe din site-uri care sunt nesigure. Instalati Plug-Ins-uri doar de pe site-uri verificate. Cautati pe forumuri, retele sociale, etc. informatii despre acestea si abia dupa ce sunteti siguri ca nu este un pericol de infectare cu virusi, comandati si descarcati aplicatia.

Mentionam aici si cateva lucruri despre siguranta in utilizarea programului Adobe Reader.
Adobe Reader a devenit in ultimii ani un program indispensabil pe orice computer, popularitatea crescand nu datorita functiilor de editare pe care le ofera ci datorita portabilitatii documentelor in format pdf. Portabilitatea reprezinta posibilitatea vizualizarii corecte a documentului (textul si multimedia inclusa) pe orice tip de sistem de operare, atat pe desktop cat si pe web. Iar daca lucrati in domeniul economic sigur ati editat un formular electronic pentru finante.
Numai ca, odata cu cresterea numarului de utilizatori a crescut si numarul celor interesati de exploatarea slabiciunilor programului. Sunt firme de consultanta pe probleme de securitate ce au raportat in anii trecuti ca au identificat cateva moduri in care un utilizator poate fi infectat cu virusi ori poate pierde date prin deschiderea unui document in format pdf. Iar utilizatorii au intrat in panica. Desi au fost identificate posibilitatile de atac, nu exista nici la aceasta data vreun caz real de atac cu virusi sau vreo pierdere de informatie ori transfer fraudulos de date prin utilizarea unui document pdf ori a programului Adobe Reader. Au fost doar identificate anumite functii javascript care permit un anumit control al calculatorului daca documentul pdf este deschis in interiorul unui browser web. Nu au fost identificate riscuri in utilizarea programului Adobe Reader prin simpla deschidere a aplicatiei ori prin procedura de instalare. In plus, producatorul Adobe Systems Incorporated a facut de fiecare data upgrade-uri de securitate si le-a distribuit gratuit. Asa ca riscul sa apara o problema este minim, dar asa cum am spus mai sus “paza buna trece primejdia rea“.

Masuri generale de protectie impotriva infectarii cu virusi a calculatorului

Masuri generale de protectie impotriva infectarii cu virusi a calculatorului

One comment on “Masuri generale de protectie impotriva infectarii cu virusi a calculatorului

 1. […] Masurile de securitate, nu doar cele din Microsoft Office, au doua fatete: ne protejeaza de riscuri dar ne si enerveaza in exces cu alarmele de securitate. Acesta este un ghid care va ajuta cum sa setati nivelul de securitate redus in Microsoft Excel pentru a putea utiliza in siguranta anumite aplicatii de tipul add-in ori registre care contin macrocomenzi. Chiar daca utilizati un program antivirus, exista un risc de infectare, dar asa cum am spus intr-un articol anterior, “paza buna trece primejdia rea“. De aceea, va recomandam sa-l studiati si pe acesta: Masuri generale de protectie impotriva infectarii cu virusi a calculatorului […]

Leave a Reply