Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Procedura de Cesiune a Creantelor

Deoarece am primit mai multe intrebari referitoare la contractele de factoring si la cesiunea creantelor am considerat ca este bine sa mai ofer cateva informatii.

Acest articol se doreste o continuare a precedentului: Contabilizarea Contractelor de Factoring.

In articolul precedent am dat un exemplu de pseudo contract de factoring incheiat cu o banca, contract ce desi se intitula “Contract de factoring“, prin continutul sau era un contract de creditare pe termen scurt. De ce spun ca era in contract de creditare?
Banca nu achizitiona creantele asumandu-si riscul de nerecuperare ci “finanta aderentul” pe o perioada ce nu depasea termenul de incasare al creantei. Banii erau incasati de banca in contul creditului deschis pentru finantarea temporara a aderentului (societatea ce avea nevoie temporara de lichiditati).
Daca nu se incasau creantele societatea trebuia sa achite creditul primit de banca. In aceste conditii nu mai putem spune ca vorbim de un veritabil contract de factoring, ci de un contract de creditare.
Contractul de factoring (adevarat) poate fi tranzactionat pe bursa ca orice contract de credit dar acest tip de pseudo contract de factoring nu poate deoarece elementul principal “preluarea riscului de neincasare a creantei” lipseste. Prin semnarea unui astfel de contract dvs. nu puteti scoate din patrimoniu facturile deoarece ele nu au fost vandute bancii ci au fost depuse garantie.

Inregistrarile contabile pentru acest tip de contract le gasiti articolul initial: Contabilizarea Contractelor de Factoring.

Intr-un veritabil contract de factoring ori de cesiune de creante societatea de intermedieri financiare/banca va prelua toate riscurile si drepturile aspra creantei asumandu-si inevitabil riscul de neincasare. In acest caz cedentul este obligat prin contract sa elimine din activ creantele iar cesionarul lor sa le includa, devenind proprietarul de drept al lor. Cum un astfel de contract nu se face pe gratis societatea care cedeaza/vinde creantele va plati un comision iar societatea care preia/cumpara creantele va incasa un venit. Societatea de invetitii financiare va trebui sa colecteze si TVA pe factura emisa.

Codul Fiscal din 2007:
CAP. 9 Operatiuni scutite de taxa
Art. 141 Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii
2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
3. orice operatiune, inclusiv negocierea, legata de depozite financiare si conturi
curente, plati, transferuri, debite, cecuri si alte efecte de comert, cu exceptia recuperarii de creanete si operatiunilor de factoring;
Vezi ultimele modificari ale Codului Fiscal!

Vanzarea unor creante prin cesioonare se face doar prin semnarea unui contract in care se specifica valoarea creantei si detaliile referitoare la aceasta: clientul, numarul facturii, valoarea si data emiterii, termenul de incasare si eventual alte informatii cerute de societatea de intermediere financiara. Nu puti vinde o creanta depusa garantie deoarece contractul de gaj va interzite instrainarea bunului gajat.

Monografie contabila:
Se vand creante in valoare de 1.000 mii. U.M. unei societati de intermediere financiara la pretul de 800 mii. U.M., diferenta de 200 mii. U.M. constand in comisionul societatii ce preia riscul de neincasare a creantelor. Pentru simplificare vom renunta la utilizarea conturilor de TVA:

– emiterea facturii initiale catre clintul dvs.:
4111.client.factura = 701 (1.000 mii. U.M.)
(Clienti = Venituri din vanzarea produselor finite)

– vanzarea creantei si incasarea pretului de vanzare de la societatea de intermediere financiara:
5121.banca.contul = 4111.client.factura (800 mii. U.M.)
(Banca = Clienti)

– primirea facturii de comision de la societatea de intermediere financiara pentru serviciul efectuat:
628 = 401.furnizor.factura (200 mii. U.M.)
(Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = Furnizori)

– stingerea celor doua facturi (de comision si diferenta de factura proprie) prin compensare:
401.furnizor.factura = 4111.client.factura (200 mii. U.M.)
(Furnizori = Clienti)

Sunt numeroase firme de recuperari ce promit doar incasarea facturilor si nu preiau riscul de neincasare. In asemenea situatii ramaneti proprietarul creantei ca in cazul pseudo contractelor de factoring, societatii de recuperare urmand sa-i achitati comisionul perceput pentru serviciul de “stimulare” a clientului rau platnic.

INTREBARI SI RASPUNSURI:

1. INTREBARE (vineri, 05 decembrie, 2008):
Societatea la care lucrez este un IFN, este o societate noua si nu a fost inregistrata ca platitoare de tva, lunar aceasta vom face un contract de factoring, as dori sa stiu daca faptul ca sunt neplatitoare de tva ma impiedica la facturarea comisionului si a dobanzii, trebuie sa facturez si dobanda, nu?

1. RASPUNS:
Facturarea comisioanelor si a dobanzilor nu are legatura cu TVA-ul. Cand veti deveni platitor de TVA veti aplica si TVA la facturile emise.

2. INTREBARE (marti, 17 martie, 2009):
Poate fi reprimita o creanta cedata? De exemplu daca cesionarul nu reuseste sa recupereze creanta, o potae da inapoi cedentului?

1. RASPUNS:
Se poate prin incheierea unui contract nou in care partile se “inverseaza“.

One comment on “Procedura de Cesiune a Creantelor

  1. […] articolul intitulat “Cesiunea creantelor” am propus o monografie pentru o societate care vinde […]

Leave a Reply