Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Cum sa faci Sirop din Flori de Soc Acasa

De cativa ani facem sirop din flori de soc dar anul acesta am schimbat reteta. Il facem la rece, fara fierbere si este mult mai bun. Pe langa asta, mai adunam flori si pentru socata si punem la uscat pentru ceai de flori de soc.

In fiecare an adunam flori de soc si faceam socata, dar de cativa ani culegem si pentru prepararea ceaiului din flori uscate si pentru a face sirop. Nu are rost sa va mai spunem reteta pentru socata pentru ca este arhicunoscuta dar va spunem noua reteta de sirop de flori de soc la rece. Pentru comparatie o trecem si reteta cea veche.

Modul de preparare al siropului din flori de soc este foarte simplu si nu este deloc costisitor. Se culeg florile de soc din locurile unde nu este poluare mare, de exemplu, noi nu culegem din pomii de pe marginea soselei deoarece sunt multe noxe de la masini. Pana in urma cu cativa ani nu culegeam nici de pe langa calea ferata, dar de cand nu mai circula asa de multe trenuri am inceput sa culegem si din apropierea caii ferate. Dupa ce ati cules o cantitate suficienta, puteti selecta o parte pentru socata, o parte pentru uscarea si prepararea ceaiului de soc si o parte pentru siropul de soc.

Sirop din flori de soc

Sirop din flori de soc

Florile de soc proaspat adunate se spala usor printr-o trecere rapida sub jetul de apa, fiecare inflorescenta in parte.

Reteta noua fara fierbere. Aveti nevoie cam de 45-50 de flori mari:

  1. Se pune la foc mic intr-o oala doi liti de apa si doua kilograme de zahar si se amesteca pana se topeste zaharul. Apa nu trebuie sa fiarba, trebuie sa fie doar calduta.;
  2. In apa cu zahar se adauga florile de soc spalate si se amesteca putin;
  3. Se adauga zeama a 4 lamai si coaja de la o lamaie;
  4. Se pune in frigider la macerat pentru trei zile si se amesteca o data pe zi;
  5. Dupa cele trei zile se scot florile si se strecoara siropul rezultat prin sita deasa. Eventual, puteti folosi si un tifon sau alt material care poate retine impuritatile mici;
  6. Siropul se toarna in sticle si depoziteaza la rece;

Reteta folosita pana in 2020, cu fierbere. Aveti nevoie cam de 30-35 de flori mari:

  1. Florile spalate, se pun intr-o oala cu un litru de apa, doua lamai taiate feli si curatate de coaja si zeama de la o lamie stoarsa. Lamaile este de preferat sa le curatati de coaja deoarece sunt tratate cu chimicale si nu mai poti avea incredere nici in cele declarate eco;
  2. Am lasat la macerat timp de trei zile in frigider, amestecand in oala o data pe zi;
  3. Dupa macerare se strecoara zeama lasata de flori printr-o sita deasa;
  4. Se adauga o cantitate egala de zahar cu cantitatea de zeama rezultata;
  5. Se fierbe la foc mic pentru circa 20 de minute, in felul acesta prevenindu-se zaharisirea;
  6. Dupa fierbere, cand inca este fierbinte se toarna siropul in sticle si se pune dopul pe sticle.

Consumul siropului din flori de soc se poate face cu apa plata sau minerala si se poate adauga, dupa gust, o lamaie sau mai multe in pahar.

Reteta de sirop de soc la rece pe care am folosit-o anul acesta
Reteta de sirop de soc la rece pe care am folosit-o anul acesta
La cules de flori de soc

La cules de flori de soc

2 comments on “Cum sa faci Sirop din Flori de Soc Acasa

  1. […] de aroma sau coloranti sintetici. De aceea in fiecare an preparam siropuri naturale din papadie, flori de soc sau menta si gemuri si dulceturi din capsuni, rabarbura, piersici, caise, prune, mere sau chiar […]

  2. […] consumatori de sirop natural si pe langa siroul de menta mai facem si sirop de papadie si din flori de soc. Punem frunze uscate pentru iarna si preparam ceai din ele. Pentru siropul de menta se culeg […]

Leave a Reply